Kolay Feng Shui Dekorasyon

Temelde Feng Shui tam anlamıyla bir tasarım konusu değildir. Feng Shui felsefesi enerji ile ilgilidir ve denge – uyum konuları etrafında şekillenir. Evimizdeki eşyaları ve dizaynları da bu denge ve uyum ilkesine göre yerleştirerek, “Chi” denilen enerjinin evimizde rahatça dolaşmasını sağlamayı amaçlar. Bu felsefeye göre “Feng” rüzgar anlamına gelir ve “Shui” ise su anlamındadır; bu iki temel unsur insanın varlığının kaynağı olarak görülür.

Artık günümüzde gittikçe küçülen apartman yaşamı ile bu felsefenin tüm ilkelerini tam anlamıyla gerçekleştirmek mümkün değildir. Ama modern yaşamın stresi ve karmaşasını dışarıda bırakarak evimizde yapabileceğimiz küçük ve pratik değişiklikler ile evimizi negatif enerjiden arındırarak Chi’nin dingin bir şekilde akmasına yardımcı olacak kolay feng shui dekorasyon tüyolarına birlikte göz atalım.

Gereksiz eşyalardan kurtulun

Evinizi Feng Shui’ye uygun dekore etmeye başlamadan önce, ilk adım olarak gereksiz şeyleri elden çıkarmalısınız. Uzun süredir kullanılmayan, kırılmış, eskimiş ve işe yaramayanların yanı sıra sevmediğiniz, enerjisi size kötü gelen eşyaları da evinizden çıkarmalısınız. Bu aşamanın 2. adımı ise, evinizi detaylıca kir ve tozdan arındırmaktır.

Yaşam alanımızla bağlantımız: Kapı

Giriş kapısı, hem pratik hem de düşünsel boyutlarda, dış dünyadan evimize açılan kapımızdır. Hem evimize girerken bizim, hem de misafirlerimizin ilk gördüğü kısım burasıdır. Güven ve huzur hissi yarattığından, daha açık renkli kapılar tercih edilmelidir. Kapınızdan girdiğinizdeki alan ferah bir his için olabildiğince geniş tutulmalıdır. Eve giren enerjinin geri dönmemesi için de tam karşısında ayna, cam gibi yansıtıcı objeler olmamasına dikkat edilmelidir.

En önemli öge, “ışık” 

Gün ışığının hayat veren enerjisi yaşamlarımız için çok önemlidir. Cam ve pencerelerin önünde, evimize dışarıdan ışığın girmesini engelleyecek mobilyalar ya da süs eşyalarından kaçınmalıyız. Yapısı gereği gün ışığı alamayan odalarda ise gün ışığına yakın, sıcak tonlu lambaderler veya mum gibi takviyelerle aydınlatmayı sağlamalıyız. Fakat unutmayalım ki, maksimum uyku kalitesi için yatak odasında olabildiğince az ışık kaynağı bulunmalıdır.

Feng Shui Dekorasyonun kalbi: Mutfak

Mutfak sağlık, zenginlik, bolluk ve bereketi temsil eder. Ne yediğimiz doğrudan, nasıl hissettiğimiz ve dünyada varoluşumuzla  alakalıdır. Mutfak her zaman düzenli ve temiz olmalıdır. Mutfakta çok fazla, gereksiz gıda depolanmamalıdır. Evin her bölümünde olduğu gibi burada da az eşyaya yer verilmelidir. Bereket ve bolluğu sembolize etmeleri için tezgaha, kolay bozulmayacak nar, ayva ya da kuru yemiş gibi yiyecekler koyabilirsiniz. Mutfak hakkındaki en önemli Feng Shui kuralı; ateş ve su nesnelerinin asla yan yana gelmemesidir. Örneğin lavabo ve ocak ya da fırın ve buzdolabı gibi nesneler yan yana bulunmamalıdır. Eğer eşyaların konumu değiştirilemiyorsa, aralarına dekoratif bir şekilde ahşap gibi bir bölücü levha yerleştirilmelidir.

Oturma Odası

Feng Shui felsefesine göre ortak zaman geçirilen salon ya da oturma odası gibi alanlar evimizin ruhunu temsil etmektedir. Pozitif enerjiyi çekmesi ve tutması için oturma alanları genellikle kare ya da dikdörtgen olarak dizayn edilmelidir. Chi enerjinin kolayca dolaşması için mobilyalar odaya göre çok büyük seçilmemeli ve kenarları sivri olmamalıdır. Yine bu odada da olabildiğince az eşya bulunmalıdır.

Yatak Odası

Bu felsefeye göre yatak odasında yalnıza yatak ve komidin konumlandırılmalıdır. Ama şu an yaşadığımız koşullar göz önünde bulundurulursa, herkes ayrı bir giyinme ya da çalışma odası ayıramıyor. Eğer odada bunlara da yer vermek zorundaysanız, gardrop ya da çalışma masasının yatağın hemen karşında konumlandırılmamasına özen göstermelisiniz. Yatak başlığı duvara dayanmalı, pencere önü ya da ortada boşlukta durmamalıdır. Dekorasyonda, oldukça nude ve pastel tonlara yer vermeye özen göstermeli ve doğal maddeler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Bu odadaki mobilyaların da oldukça yuvarlak hatlara sahip olması gerektiğini unutmamalıyız.

Banyo

Banyo, Feng Shui’ye göre girişten veya diğer odalardan direkt olarak görünmemelidir. Eğer görünüyorsa, bir paravan ya da basitçe bir perde tarafından bunu engellemekte fayda vardır. Banyoda ferah bir hava için beyaz rengini ya da açık tonları tercih etmek önemlidir. Kırmızı renk skalasını, ateşi temsil ettiği için suyun yoğun olduğu bu alanda kullanmaktan kaçınmalıyız. Su zenginliği temsil eder; banyomuzda da bozuk, sızdıran ya da damlatan musluk ve borular bulunmamalıdır. Burası da her daim temiz tutulmalı, klozet kapağı ve banyo kapısı kapalı olmalıdır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir