Çocuk Dostu Oturma Odası Dekorasyonu

Çocuğunuzla birlikte yaşadığınız evde, oturma odanızı çocuksuz bir alan olarak hayal edebiliyor musunuz? Biz edemiyoruz! Bazen çocukların dağınıklığı ve yüksek enerjileriyle uyum içinde yaşamaya alışmak zor olsa da, bunun o kadar da kötü ve sıkıcı bir şey olması gerekmez! Sizin için çocuklu yaşamı daha eğlenceli ve kaliteli hale getirecek, çocuk dostu oturma odası dekore etmeniz için bazı tavsiyeler…

 

Güvenlik her şeyden önce gelir!

Her ebeveyn bebeğini güvende tutma içgüdüsü ile hareket eder. Çocuk dostu oturma odası dekorasyonu için anahtar kelime tabii ki de ‘güvenli’ olmalıdır. İlk ve en önemli kural: Asla keskin köşeli eşyalar kullanma! Çocuklarınıza zarar verebilecek hantal ayaklı kanepeler yerine yumuşak kesimlere sahip oturma gruplarını tercih edebilirsiniz. Hele o eski moda dikdörtgen orta sehpaları aklından bile geçirme! Daha modern daha dairesel mobilyalara tasarımlara göz atın. Fakat yeni mobilya alışverişi yapabilecek durumda değilseniz ya da zaten bu özelliklere uymayan yeni mobilyalarınız varsa, internette veya ev-yapı marketlerinde kolayca bulabileceğiniz çeşitli kenar koruyucu ürünlerle güvenli ve çocuk dostu oturma odası sahibi olabilirsiniz.

Çocuk sahibi oldunuz diye her şeyi çöpe atmanıza gerek yok! Kırılabilecek ve çocuğunuza zarar verebilecek biblo ya da süs gibi şeyleri bir dolaba kaldırın. Böylece hem çocuğunuz hem eşyalarınız güvende olacaktır. Çocuğunuzun üzerine devirebileceği kütüphane, büfe, televizyon ünitesi gibi eşyaları duvar sabitlemek de güvenli bir ortam için önemli bir adım!

 

Hem şık hem rahat tercihler

Ana oturma grubunuza ek olarak yumuşak ve pofuduk alternatif oturma alanları yaratın. Puflar, peluş halılar, yer minderleri ve armut koltuklar size yardımcı olacaktır. Bu alanı sevimli kırlentlerle de süsleyebilirsiniz. Hem kullanışlı hem konforlu bu alanı çocuklarla beraber büyükler de kullanmaya bayılacaklar! Bu şekilde hazırlayacağınız köşeler, hem kullanışlı hem de şık çocuk dostu oturma odası dekorasyonuna harika katkılardır! Büyük ihtimalle çocuklarınız bir daha normal koltukta oturmak istemeyecekler!

 

Çocuk dostu oturma odası için biraz yer açın

Oturma odası ailenin tüm üyelerinin birlikte zaman geçirebileceği ve yakınlaşabilecekleri bir ortam olmalıdır. Çocuklarınız da en az yetişkin aile bireyleri kadar bu hakka sahipler. Çocuk dostu oturma odası yaratmak için özgürce oynayabilecekleri biraz boş alan bırakın. Yani size önerimiz; belli yaşın altında çocuklarınız varsa, oturma odanızı hem mobilyalar hem de dekoratif parçalarla üst üste doldurmayın. Ne kadar engin bir hayal güçleri olduğunu siz de biliyorsunuz, onları kendi odalarıyla sınırlandırmayın. Bazen bir masa altı mağara olabilir, bazen ise koltuk maceralara açılan bir gemi…

 

Doğru renk seçimi

Açık renkler seçmeyin. Bu renkler, çocuklu bir evde her gün yaşanabilecek lekeleri, kiri ve pisliği gösterir. Ve biliyoruz ki, bu lekeleri temizlemeye çalışmak da büyük bir zaman kaydı; geriye mutlaka bir iz kalıyor. Koyu renkler bu çeşit izleri gizlemekte adeta ustadırlar. Tarzınızdan ve şıklıktan ödün veriyorum diye düşünmeyin; koyu renkler her zaman daha gösterişlidir! Farklı renk kombinleriyle ne kadar modern görünümler elde edebileceğinize biraz mesai harcayın. Mesela, koyu mavi bir kanepe ile antrasit tonlarında bir halı çok uyumlu olabilir.

 

Önem verdiğinizi belli edin

Çocuk dostu oturma odası için, onların da fikirlerinden birkaç parça katabilirsiniz. Bir köşeye minik bir çadır yerleştirebilirsiniz; hem oynaması çok eğlenceli bir alan olur hem de son trendlerle epey bir dekoratif duracaktır! Çizdikleri rengarenk ve çılgın resimleri, şık ve modern şekilde çerçeveleterek bir köşeye asabilirsiniz.

Sizinkilerle birlikte durması için en sevdiği birkaç kitabı, duvara monte edeceğiniz bir raf ile sergileyebilirsiniz. Veya en sevdiği çizgi kahramanın bir resmi ile duvarınızı süsleyebilirsiniz. Bu tercih çocuksuz evlerde bile son derece moda durumda!

 

Küçük şeyleri dert etmeyin

Çocuğunuz elindeki kaşıkla televizyon sehpasını mahvetti, çizikler içinde bıraktı ve bu sizi çok mu sinirlendirdi? Sinirlendirmesin. Bir gün büyümüş haldeki evladınıza bakacaksınız ve onun küçük yaramazlıklarını hatırlayıp güleceksiniz. Belki yıllar sonra, o izleri görüp nasıl haylaz olduğunu düşünerek gülümseyeceksiniz. Onlar sadece eşya ve yaşam sevdiklerinize öfkeli olmak için çok kısa. Bazen tüm o karmaşa, oyuncaklar, boya kalemleri, oyun hamurları içinde çıldırdığınızı hissetseniz de, sakin olun. Sorun yok. 5 – 10 kadar sene sonra, çocuğunuzun dünyası sizden daha bağımsız hale gelmeye başladığında, bu dağınık ama mutlu günleri özleyeceksiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir